Incerta glòria. Joan Sales

26 04 2009

avi-4 Impecablement escrit, sempre molt poètic, a estones molt trist. Com no ha de ser trist si és un retrat quotidià dels horrors d’una guerra…?

La primera part talla l’alè. Les cartes d’en Lluis al seu germà Ramon des del front. Es presenta la galeria de personatges peculiars que aniran apareixent al llarg de la novel•la. Descriu l’ambient del front ple de contrastos: la calma, el conviure tranquil en un poble entre batalles alternat amb la descripció cruenta de la batalla, moltes vegades gairebé cos a cos. Hi ha una descripció crua i simple d’una batalla horrible, com si expliqués un diumenge a Les Planes. L’horror es normalitza i degrada a qui el viu.

La segona part, les cartes de la Trini, (parella de fet d’en Lluis) a en Juli Soleràs, amic íntim de la parella, que també és al front. Flirteja per carta amb en Soleràs, i aquest no para fins que li explica les suposades infidelitats d’en Lluis. Desprès d’això li demana per casar-se, i deixa d’escriure. Tot per carta i des del front. La Trini viu una vida de contradiccions : anarquista, viu en una torre a Sarrià i es fa catòlica, i no deixa de ser una mica bleda. Ressentida amb en Lluis que es mostra poc afectuós per carta, enlluernada per l’eloqüència d’en Soleràs, sense adonar-se de la mena d’home que és en Soleràs, un cretí, aprofitat, cínic i egoista, però sincerament enamorat d’ella

En les cartes de la Trini s’endevina l’horror i el caos que es va viure a Barcelona: escabetxinada de capellans i empresaris perquè si, en nom de l’anarquisme, de l’enveja i de la incomprensió, bombardejos constants, por, sang, gana inacabable.

I la tercera part és la més fluixa. És la veu d’en Cruells al final de la guerra. En Cruells és un seminarista que és al front amb en Soleràs i en Lluis,i explica alguns episodis esperpèntics, com la pensada de portar dones i criatures de la tropa al front mort, perquè hi passin el Nadal amb pares i marits soldats. Al front menjaven, a Barcelona passaven gana. I els partits de futbol que feien entre els soldats dels dos bàndols… tot plegat fa riure per lo contradictori..

És història i sabem que va acabar com el rosari de l’Aurora: una desbandada desorganitzada, una carnisseria sense pietat. Soldats afamats vagarejant, sense comandaments ni reraguarda, sense saber què fer ni on anar. Quina innocència l’exèrcit català! I a la reraguarda, matant capellans i empresaris deixant totalment desamparats els soldats del front, que anaven caient com a mosques.

Quina guerra més bèstia !! Hi ha moltes coses de la novel•la que em recorden les cartes dels meus  avis durant la guerra. Fins i tot el peregrinatge del final buscant sèrum antidiftèric, no n’hi havia en tot el país. Les angunies de l’avia embarassada, amb dos fills malalts de diftèria i el record d’una altre filla morta per diftèria uns anys abans ….. La gana a Barcelona, les peripècies per aconseguir un sac de patates o de farina, i el relatiu benestar del front quan no hi havia batalla, ja que tenien menjar.

A la foto, a tall d’homenatge als que van lluitar, el meu avi, que va sobreviure la guerra fratricida

I més del llibre

L’edició de la novel•la va ser tot un poema, les mil i una per evitar la censura . Més detalls de l’obra i de els peripecies d’edició …

UOC

Vesió final ( Joan Triadú)

Més sobre l’obra de Sales
lletres
sega de mots


Accions

Informació

8 responses

26 04 2009
L'Espolsada

El tinc pendent, i d’aquest estiu no passa. Després de llegir les cartes entre Sales i la Rodoreda encara me’n van venir més ganes, i després del teu post encara més.

26 04 2009
viuillegeix

Espolsada no te’l perdis. A mi també em van venir unes ganes irresistibles de llegir-lo després de les cartes Sales Rodoreda. Era tot un personatge en Joan Sales!!

26 04 2009
rita

Jo també el tinc pendent i amb aquest pots encara més…

18 04 2010
marta

Bon apunt. Per mi Incerta Glòria és dels millors llibres que he llegit darrerament. Més enllà de la guerra, trobo que hi surt tot. Per mi, la millor part és la de la Trini i la del Lluís, empatats.

21 04 2010
Recomanacions per St Jordi 2010 « Viu i llegeix

[…] Incerta Glòria. Joan Sales […]

24 04 2012
Balanç de Sant Jordi « Viu i llegeix

[…] Incerta glòria. Joan Sales […]

29 08 2012
Quim

m’ha agradat molt, m’ha fet reflexionar molt sobre els ideals de les persones, el que diuen i com al final actuen que és el que val. Com per apariències els que semblen els guanyadors a la vida molt cop són els perdedors o potser tots sóm perdedors de la inocència de la joventut,…és llei de vida. Jo ho recomano la lectura.

24 04 2013
Viu i llegeix

[…] Incerta glòria. Joan Sales […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: