Dins el darrer blau. Carme Riera

21 01 2010

He encetat l’any amb aquest llibre que feia temps que esperava pacient el torn de ser llegit. N’havia sentit a parlar tan bé que em feia una mica de mandra. M’havia agradat tant la Carme Riera del “te deix amor..” que em feia la romançera per por que em decebés. A més, les novel•les històriques no són el meu plat favorit, moltes vegades fan olor de ranci.

I vet aquí que m’he trobat amb una novel•la amb molta força, amb un llenguatge lluminós i dolç que enamora, com correspon al mallorquí. En els diàlegs, m’imagino el deix i gairebé sento l’olor de mar. Però, quin patir! Quina història més bèstia! I el que esgarrifa és que es basa en fets reals.

És la història d’una colla de jueus mallorquins que no han comés altre pecat que creure en el seu Deu. I això, està clar,  la Inquisició del finals de XVII obsedida en implantar un pensament i una creença única, no ho perdona  La seva única esperança és dins del darrer blau, enllà de l’horitzó, on s’endevina una vida millor, més justa i més lliure, lluny de la fosca Inquisició .

Inquisició. Mort cruel pels infidels, sentencies avalades per el poder del moment. El bé i el mal. Blanc i negre. O ets com mana la llei absurda o vas a la foguera. I com creien, convençuts, cadascú en el seu Deu, sense atendre a cap raó…quina humanitat més bèstia.

La desfilada de personatges, des de nobles fins a meuques passant per inquisidors incorruptibles i mariners agosarats és una mostra de la fusta de la humanitat. Ens separen quatre segles, però no som tan lluny d’aquestes ànimes que pateixen per defensar el que creuen i el que estimen.

Com a primera lectura de l’any, tot un encert.

El que en diuen per la xarxa

Una crònica dels fets reals en que es basa la història

Una profunda i professional reflexió en el Pen Club Català i a la pàgina de l’Institut Ramon Llull

Carme Riera, escollida escriptora de l’any 2010


Accions

Informació

13 responses

22 01 2010
caterina

És un llibre meravellós! I la història dels xuetes m’apassiona. Si vols més informació, te deix un enllaç de la viquipèdia bastant complet i amb imatges sobre el tema: http://ca.wikipedia.org/wiki/Xuetes

Hi ha una novel·la també molt interessant d’Alfred Bosch que segur ja coneixes, “L’atles furtiu”, també sobre els jueus mallorquins, els cartografs Abraham i Jafuda Cresques. Hi ha una part de ficció, però en general està molt ben documentada i també és força interessant.

Salutacions des de Mallorca 🙂

22 01 2010
òscar

Doncs curiosament, i sense saber explicar ben bé el perquè, mai he llegit res de Carme Riera. Crec que és hora ja de debutar.

22 01 2010
kweilan

Aquest no el conec i pel que has escrit, em sembla que m’agradarà. Gràcies per la recomanació. Bon apunt!

23 01 2010
elveidedalt

És el millor de la Riera, per mi (li he llegit tot menys l’últim). I aquest és un dels meus cinc llibres preferits de literatura catalana d’escriptors vius. Comences bé l’any. A veure com l’acabes!

23 01 2010
Rita

Jo em vaig quedar a Qüestió d’amor propi i no li he llegit res més. M’has engrescat amb el teu apunt, potser m’animo…

28 01 2010
Genís

El vaig llegir després del “te deix l’amor com a penyora” i el seu germà “jo pos per testimoni les gavines” i em va encantar… Demostra que per fer una bona novel·la històrica no cal que surtin manuscrits desapareguts, tresors impossibles o alquimistes de pà sucat amb oli…. M’has fet venir delit de rellegir-lo….

Petons!

21 04 2010
Recomanacions per St Jordi 2010 « Viu i llegeix

[…] Dins el darrer Blau. Carme Riera […]

20 11 2010
M. PIÑA

PER UN DESCENDENT DELS “XUETES”, AQUEST ES UN LLIBRE FONAMENTAL PER A RECONEIXER-SE AL LARG D’UNS ESDEVENIMENTS TRÁGICS I QUE SOLS UNA PERSONA COM ” NA CARME RIERA “HA SABUT EXPRESAR, ENCARA QUE CONVÉ TENIR EN COMPTE LA PART NOVELÍSTICA DEL RELAT. MALGRAT AIXÓ ,NO TENC GAIRE DUBTES DE QUE ELS FETS ASSENYALATS HISTORICAMENT SON REIALS , I SON EL SIGNIFICAT CONCRET D’UNA EPOCA , UN TEMS, I CIRCUNSTANCIES DOLOROSES, QUE LA SOCIETAT MALLORQUINA,, I ESPECIALMENT AQUELLS QUE
ENS CONSIDERAM ELS DESCENDENTS DEL JUEUS COVERSOS CAL QUE RECORDEM SENSE RENCUNIA DE CAP CASTA. SINO TAN SOLS PER A CONMEMORAR AQUELSS AVANTPASSATS QUE PATIREN LES CONSECUENCIES DE LA INTRANSIGENCIA, REPRESIÓ, IGNORÁNCIA, ETC. TOT AIXÓ I AMB EL VIST I PLAU DE L’ESGLESIA, QUI AMB EL PRETEXTE RELIGIÓS, EXPOLIAVA ELS BENS PER A SATISTER LA GRAN DEMANDA DE DOBLERS PER A LA “SANTA INQUISICIÓ” (?)

25 10 2011
Carme Riera, una escriptora d’èxit - LlegirLlibres.cat

[…] 17 anys i obligada per l’escola vaig llegir ‘Dins el darrer blau’, de Carme Riera. Per norma general quan has de fer alguna cosa per obligació la fas a disgust, […]

24 04 2012
Balanç de Sant Jordi « Viu i llegeix

[…] Dins el darrer blau. Carme Riera […]

24 04 2013
Viu i llegeix

[…] Dins el darrer blau. Carme Riera […]

11 02 2014
Rafel

Dels millors llibres que he llegit. Em transporta al meu poble valencià situat entre l’horta i el secà.

23 04 2017
Un Sant Jordi de llibres, roses i bona companyia…what else? | Viu i llegeix

[…] 6.- Dins el darrer blau. Carme Riera […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: