Us passa, a vegades, que quan acabeu un llibre quedeu en un estat com d’eufòria? Que sentiu que acabeu de viure un moment màgic? Que us deixa un somriure al cor i un OOOOOOH al cervell a la vegada? És el que m’acaba de passar amb la dona que es va perdre. Només puc dir que he quedat bocabadada, literalment. Ha sigut començar a llegir i quedar enganxada, anar saltant de sorpresa en sorpresa.
Surrealista, fantasiós, però sobretot, poètic. El llenguatge, molt quotidià, està molt cuidat i de tant en tant vas trobant perletes i jocs malabars de paraules que composen unes imatges que a mi m’han semblat precioses: les línies rectes del despatx d’arquitectura, les notes que es desprenen del sostre i cobreixen la gent, les neurones que surten en tromba a fer sinapsis no habituals, el blat de moro que calla a cops de forquilla, un pensador, quina mandra, l’Alicia que és més que un concepte i bé es mereix un cor de talp, l’empresa puntera d’optica talpista, el que se sent ple de lletres però buit de vida, l’abella fent la toaleta discretament i que s’atura amb una mirada severa de l’Alícia, les contorsions gimnàstiques de els forquilles, les escales que no tenen un nombre parell de graons , l’excavadora per recollir cadàvers sentimentals i una ombra amagada al cap de l’estimada com a penyora d’amor.
L’Alicia té alguna cosa de l’Alicia de Carrol, però també de l’Èlia moderna del primavera estiu, etc. És una història fantàstica, però feta d’ànimes i de vides que poden ser tan reals com la teva i la meva, només que als personatges els hi passen coses una mica curioses. Però també els passen coses quotidianes com que s’enamoren, que els aterroritza la monotonia i la rutina o que enyoren una àvia dolça que els ha marcat i en recorden el monyo, el bastó, i fins i tot el Fiat Uno que conduïa .
Demanaré permís a en Pere Calders, a veure si en el seu calaixet de luxe de literatura poeticosurrealista hi deixa una mica de lloc per a la Marina Espasa. Crec que tots dos s’entendran i es faran un bon tip de riure junts.
El que en diuen per la xarxa
A l’ara
a vilaweb
L’editorial Empuries n’ofereix les primeres pàgines
Aquest post va dedicat a la Carme, la Dolors, la Matilda, la Ramona, la Montserrat i la Maria. Qualsevol d’elles podria haver estat una de les àvies que van topar amb l’Alicia Alfonso Roca dormint al cinema i de ben segur que haurien exclamat, “ quina llàstima que s’hagi perdut la pel•lícula, tan bonica que era!” i haurien sortit de bracet, cadascuna amb el seu bastó fins la granja de la cantonada, on segur que haurien berenat un suís.
Quin entusiasme que desprèn aquesta ressenya, l’apuntaré
Quines ganes de llegir-lo m’has fet venir! l’he buscat a les biblioteques diverses i no hi és :-(, ja el buscaré
quadernm es nota que m’ha agradat ? 😉
Marga, acaba de sortir fa pocs dies, encara no ha tingut temps d’arribar a les biblioteques
De fet, es presenta el proper dimarts a la Documenta i el 30 a l’Espolsada!!!
Ep, li faré arribar aquest fantàstic i engrescador apunt a la Marina, que segur que n’estarà mooooolt contenta!
Un plaer llegir-te, estimada…
SU
Ole, ole, ole!!!
El dia 30 de març serà un gran dia amb La dona que es va perdre…
Su, un plaer ser llegida
Fe, no hi faltaré
Quina ressenya més xula! Per cert, ara mateix m’estic llegint els contes del Calders i trobo que sí, que tens raó… s’entendrien bé!
Me l’anoto sense pensar-m’ho dues vegades! Precisament ara estic llegint “Primavera, estiu, etcètera” i malgrat que només porto les primeres pàgines, ja m’ha ben enganxat.
Has fet una ressenya preciosa, que té tota la pinta de fer honor a la novel·la. Ja tinc ganes de llegir-la!
Montserrat: si que lliguen, si… per cert, durant el ems d’abril, al QL farem lectura conjunta del ronda naval sota la boira…. t’hi apuntes?
Màgia, espero no aixecar massa expectatives, però crec que t’agradarà
Quant d’entusiasme en el comentari…! És impossible que no em vinguin ganes de llegir-lo. Potser serà el meu llibre de Sant Jordi…
Encara no l´he comprat, però no esperaré pas St. Jordi.
Has fet un apunt engrescador i sentit. Pel que dius no s´ha perdut en la seva primera novel.la…
La Marina Espasa és una excel.lent crítica literària. I ara escriptora.
Gràcies
Imma, ni de bon tros s’ha perdut… al contrari, sembla que hem trobat una nova escriptora
[…] una mica d’ahir i te un respecte per el demà: Primavera,estiu, etcétera de la Marta Rojals o La dona que es va perdre de la Marina Espasa. Són dos llibres molt diferents, però tenen alguna cosa en comú i estic […]
[…] La dona que es va perdre. Marina Espasa […]
Amb la força del teu missatge, aquest llibre ha passat a ser un dels meus desitjats, i més ara que podem gaudir de Marina Espasa com a moderadora de la lectura del QL. Gràcies una vegada més
L’estic llegint. Sí, realment és, si més no, un llibre imaginatiu i curiós. Com que no he arribat encara a la meitat, no puc opinar del tot. L’entusiasme exacerbat d’aquesta ressenya encara no l’he sentit, però. Ja veurem. Valoro molt l’originalitat i la gosadia de l’autora, en tractar-se d’una primera novel.la.
[…] banda, coincideixo amb Viu i llegeix en el fet que la protagonista, a banda de tenir punts en comú amb l’Alícia de Carroll, […]
[…] També se n’ha parlat als blogs Llibres, i punt! i Viu i llegeix. […]