Poesia

20 10 2012

Les meves lectures estan una mica aturades, la lecturina fa el seu repòs habitual de tardor per revitalitzar-se a mida que arriba el fred. És un cicle que ja començo a conèixer, però tot i així sempre m’inquieta quan treu el nas.

Mentre la lecturina habitual fa el seu repòs, m’ha vingut a trobar la poesia. O potser he estat jo qui l’ha anat a buscar? No ho esbrinarem pas, la cosa és que ens hem trobat.

No he sigut mai de llegir molta poesia, per més que hi ha alguns poetes que m’han acompanyat al llarg de la vida o que he anat descobrint poc a poc. En Maragall que recitava a l’escola (La ginesta altra vegada, la ginesta amb tanta olor, és la meva enamorada que ve al temps de la calor….  Topant de cap en una i altra soca, avançant d’esma pel camí de l’aigua, se’n ve la vaca tota sola. És cega…. ) El poema del pessebre de Joan Alavedra que vam recitar també a l’escola davant del mateix Alavedra. La febre de Miquel Marti i Pol que em va agafar als 16 anys i ha quedat en forma de record d’aquells llibres del mall   amb cobertes de Joan Pere Viladecans, comprats amb diners dels primers cangurs. El nocturn per a acordió de’n Salvat Papasseit, el llibre on hi ha el recull de poemes de l’espectacle que  en va fer Dagoll Dagom  ( aquest és un prèstec de no retorn  de l’estanteria del meu germà. Gràcies, Joan,  jo també t’estimo) .   Els quatre mil mots de’n Pere Quart, un altre prèstec que fa anys que viu amb mi. Alguns llibres de la Biblioteca Literària ( Verdaguer, Carner, Costa i LLobera) que em va regalar l’avi, llibres comprats a la seva joventut amb la seva signatura i dates llunyanes entre el 1922, 1925, quan festejava amb l’àvia . Llibre de lectura  de Guerau de Liost  que em van regalar un any per el meu sant. Sense escac ni mat de la l’Anna Martinez  Deu i Respirs de la Mònica Gratacòs, dues amigues que un dia van tenir l’encert de guanyar premis de poesia i van poder publicar els seus petits grans llibres.  En Joan Margarit que he descobert fa pocs anys i que m’ha fet adonar que realment hi ha poemes que t’entren directe i posen un a mica d’ordre als caos diversos de la vida.

I ara ha arribat Montserrat Abellò, Maria Marcè Marçal, Rosa Leveroni, Josep Maria de Sagarra, Fina Cardona, Tomás Garcés…. i d’altres que cauen en forma de pluja fina a la meva vida, que tot ho refresquen i que tot ho empapen.  Un bàlsam per el dolor. Un massatge per els neguits. Una espurna que pot encendre l’alegria. Un so de picarol  que toca a festa.

 


Accions

Informació

6 responses

24 10 2012
L'Espolsada Llibres

Que bonic…

24 10 2012
Botika

Ja m’agradaria que la poesia m’agradés, o trobar aquella tarda de dissabte plujós en què pogués entendre els poetes. Potser m’arribarà un dia o un altre. Bones recomanacions per analfabets de la poesia com jo, gràcies!

27 10 2012
ariadna al laberint grotesc

… Trobar aquest moment, és màgic… com una pluja fina, que a poc a poc, s’infiltra, penetra i omple…

28 10 2012
viuillegeix

Gracies Fe, jo també ho trobo bonic
Botika,a mi m’ha costat, però al final m’ha entrat la poesia a petites dosis, espigolant ‘daqui i d’allà
Ariadna, hi ha motla màgia en la poesia

7 11 2012
Imma C.

ans en la nit treball rompent ma penssa
perquè n lo jorn lo trahiment cometa

Ausiàs March

constatació

d´un temps ençà tots els petons se m´han tornat
avortament d´aurores.

Maria Cabrera i Callís. La matinada clara

13 09 2014
Bon viatge, Montserrat | Viu i llegeix

[…] poc més de dos anys vaig passar per una situació personal complicada i vaig trobar consol llegint poesia, era un bàlsam que m’asserenava enmig del tsunami de la meva vida. La Montserrat Abelló va […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: