Les veus del Pamano, Jaume Cabré

16 11 2008

06_19-pardines0020Acabat aquest llibre llargament i efusivament recomanat al QL. I…? doncs que estic pensant en fer una ampliació del pedestal on hi tenia el Ronda naval sota la boira de’n Pere Calders, perquè es puguin fer companyia.
La història , com totes les de la guerra i la postguerra, et posa els pels de punta, a vegades mareja perquè no t’atreveixes a imaginar el mal que es van fer tots plegats, emociona de no dir quan t’ho arribes a imaginar.
El que m’ha agradat molt és la manera com s’entortolliguen els personatges i les diferents històries a través de 60 anys d’història. Els personatges van alternant present i futur, paraula i pensament , en un mateixa frase es poden estar barrejant personatges o fets separats una pila d’anys … Passa per diferents etapes i personatges sense ordre aparent, intercala passions personals, amors i odis, revenges i rancúnies. Deixa anar bocinets d’història, com si deixés entreveure un trosset de poteta, l’amaga, treu el nas , el torna a amagar….i amb tot aquest anar i venir no es perd mai (mai dels mais) el fil, no tens mai cap dubte de qui està parlant i de què està passant. Una pirueta difícil d’aconseguir, però l’aconsegueix amb nota !!

L’he agafat de la biblioteca, i a la última pàgina, allà on l’autor hi diu Matadepera 1996-2003 ( que no m’estranya que hi hagi dedicat tants anys,buahhh una obra mestra no es fa en dos dies!!), hi ha, en llapis, la opinió d’algú que l’ha llegit abans. La copio abans no l’esborrin els de la biblioteca

les-veus-del-pamano0001

maleïts siguin els feixistes i la mare que els va parir a tots! Si en varen arribar fer de mal, si ens en van arribar a fer!! Colla d’assassins , de botxins sense pietat. Quantes morts sobre la seva consciència, quantes famílies destrossades, quant horror, quanta por, quants anys de foscor, de repressió, de tortures, de presons plenes. Quantes malvestats! Pare no els perdonis, perquè sabien el que es feien”
( la cita que obre el llibre és Pare, no els perdonis, que saben què fan. Vladimir Jankélévitch)

Maleïts siguin i que no siguin mai perdonats.


Accions

Informació

5 responses

24 01 2009
elveidedalt

Una obra mestra. Ras i curt.

25 01 2009
viuillegeix

mai agrairé prou als “pesats” del QL? ( el veidedalt i la iaia els primers) que el recomanaveu amb tanta inisitència!!!!

8 06 2009
vemalfe

Ja he fet el corresponent comentari al QL, ara només dir-te que la cita que has trobat al llibre no el desmereix. Segur que l’ha escrit algú que coneix històries d’aquestes d’aprop.
Han passat els anys, però els fets han deixat empenta.

21 04 2010
Recomanacions per St Jordi 2010 « Viu i llegeix

[…] Les veus del Pamano. Jaume Cabrè […]

16 04 2013
albert

Que mai mes una terra torni a patir aquell horror entre els que es deien germans .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: