“Cançó de la plana” i “Capvespre”. Kent Haruf.

13 08 2018

1-17_12 pardines i sant silvestre ribetana (20)Cançó de la Plana i Capvespre formen part de la trilogia de Holt,  un poble imaginari però molt real de les planes de Colorado, a prop de Denver. Què en sabem d’aquella gent? Ens sembla que sabem alguna cosa de la societat americana per el cine que ens ha arribat i per les noticies que s’escolen arreu: una societat egoista, liberal i agressiva on triomfen la gent sense escrúpols. Però això deu ser cosa de clixés, que d’aquests americans no n’he trobat ni un a Holt.  A Holt hi he trobat una gent que podrien ser d’una zona rural de qualsevol punt del planeta. N’hi trobem de purs i generosos, com els germans McPheron, els meus herois,  que són capaços de convertir el seu fer aspre i simple en tendresa  a canvi, només, del convenciment de que fan el que han de fer.  També hi ha la Victòria, que es deixa enlluernar per els clixés d’un amor romàntic, però es deixa estimar i cuidar per ànimes generoses i pot refer la seva vida. L’Ikke i en Bobby, dos germans que veuen com la seva vida familiar es trenca i es refan l’un a l’altre amb aquella determinació i sentit protector que només pots tenir per a un germà proper. La senyora Stearns, que viu sola i oblidada i manté un lligam amb el mon a traves del diari ( que sovint no llegeix) que li porten els nens   i que els acull i els fa sentir útils fent-los fer conversa amb ella .   I en DJ, un altre nano que es fa gran de cop cuidant l’avi, un petit Robin Hood de mirada trista que no tolera les injustícies .  En Luther i la Betty, bona gent, però no se’n sortiran mai, ni amb els fills ni amb ells mateixos: no han tingut mai referents i no saben què n’ha de fer de la vida.  La Rose, en Tom, la Maggie, el Dr Martin… tots tenen un punt de tendresa i que fan més suaus els contorns d’una vida que no és fàcil per a ningú.

Les històries passen d’un llibre a l’altre amb l’únic fil conductor de la vida amb tots els seus alts i baixos. L’últim de la trilogia està per traduir o potser la Marta Pera ja s’hi ha posat i  el tindrem aviat?

En Kent Haruf em va captivar amb “Nosaltres en la nit”, un llibre de club que va donar per molt, en fons i en forma.  Hi ha pel·lícula, amb en Robert Redford i la Jane Fonda, però a la pantalla se’ls ha escapat la ma amb el sucre, els amics de Holt, aspres, són més creïbles i més entranyables .

El que en diuen per la xarxa

Els de periscopi  : cancó de la plana i capvespre

La llibretera de capçalera: cancó de la plana i capvespre

 a Núvol

a la guia de reus


Accions

Informació

2 responses

13 08 2018
mondeparaules

A mi també m’ha agradat molt. Haruff sap entrar a l’ànima de la gent i retratar-la amb fidelitat no exempta de tendresa.

20 04 2019
I per Sant Jordi, què comprarem? què llegirem? | Viu i llegeix

[…] Cançó de la Plana i Capvespre de Kent Haruf formen part de la trilogia de Holt, un poble imaginari però molt real de les planes de Colorado, a prop de Denver. Acaba de sortir el tercer de la trilogia, Benedicció. Periscopi […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: